Leineperi Ironworks
(in english)

Leineperin Ruukin historiaa

Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Rautaruukin perustaja oli hyväsydämisyydestään ja iloluonteisuudestaan tunnettu majuri Berndt Johan Hastfehr. Hänen ajatuksenaan oli jalostaa Ruotsista tuotua takki- eli raakarautaa mitä moninaismpiin käyttötarkoituksiin. Apuna tähän olivat joen koskivoima ja paikallinen hiilentuotanto. Ruukilla oli kaksi vasarapajaa, joissa taottiin pultteja, nauloja, lapioita, hevosenkenkiä ja viikatteita. Ensimmäisen masuunin valmistuttua 1787 alettiin sulattaa kotimaista rautamalmia.

1800-luvun alussa Ruukkiin kuului masuunin lisäksi vasarapaja ja manufaktuuripaja lukuisine ahjoineen ja vasaroineen, malmin ja kuonan käsittelylaitokset, suuri hiilihuone sekä kymmenet asuin- ja maatalousrakennukset. Manufaktuuriraudan tuottajana Leineperi kuului Suomen suurimpiin.

Ruukki kasvoi ja voimistui edelleen 1800-luvun puolivälin jälkeen, kun sen ohjaksiin astuivat uudet ripeäotteiset patruunat. Heidän toimestaan Ruukin alue kasvoi tuotantolaitoksineen, työläisten ja seppien asuntoineen ja yhteisine leivintupineen aikansa suureksi teollisuusyhteisöksi. Antti Ahlström osti Ruukin, uudisti tuotannon ja rakensi sahan. Raudanjalostus päättyi vuonna 1902. 1900-luvun Leineperin Ruukki toimi maanviljelystilana.

 

Leineperin pienoisruukki
Ruukin alue vuonna 1895. Pienoiskoossa oleva malli valo- ja äänitehostein sijaitsee Kangasniemi-museon läheisyydessä Meijerirakennuksessa. Pienoismalliesittelyt oppaan johdolla, kysy lisää Infosta.
 

Lisätietoja Suomen ruukkien historiasta:

Suomen vuoritoimi ja metalliruukit, © Erkki Härö 1997-2005

Tietoa valloneista:

http://www.vallonit.fi/